mastering

Mastering och att mastra
                               


VST för Mastering


Till bl.a. Cubase finns två kompletta masteringsplugins (VST) som innehåller i princip allt man behöver för att kunna mastra sina låtar. Jag talar förstås om T-RackS från IK Multimedia och iZotope Ozone.

Båda pluginsen är mycket bra, men personligen tycker jag kanske att iZotope Ozone är snäppet vassare. Den innehåller fler funktioner (även reverb, exciter och stereo imaging), är mer lättöverskådligt rent grafiskt och en hjälphandbok medföljer som diskuterar mastering i allmänhet och iZotope Ozone i synnerhet på ett mycket lättbegripligt sätt. Däremot tycker jag nog att slutstegslimitern i T-RackS är lite bättre. Ozone har i stället någonting som kallas Loudness Maximizer.


Mastering EQ

Om du inte använder en och samma masteringsplugin för alla steg i masteringen så kommer här några bra tips på bra EQ för mastering. Ofta har en masterings-EQ flera band så att man verkligen kan gå in på djupet och titta på små frekvensområden. Ett tips på en gratis masterings-plugin för EQ är Slim Slow Slider LPGEQ 2.


Mastering kompressor

Till mastering brukar man använda någonting som heter multibandskompressor. Den jobbar med kompression i olika frekvensband, oftast 4. Det är främst basen man vill jobba med i multibandskompressorn. Man vill ha bra basfrekvenser med tryck i, inte sådana som ligger och mullrar och gör ljudet otydligt eller bara tar upp plats. Ett tips på en gratis kompressor-plugin för mastering är C3 Multi Band Compressor.


Mastering limiter

Limitern är utav det sista man lägger på när man mastrar. En limiter sätter ett tröskelvärde som signalen inte får överstiga. När du lägger på limitern kommer du att märka att ljudet blir kraftigare men också att den tar bort en hel del dynamik. Att få detta att ske så transparent som möjligt är ganska svårt, men professionella mastrare är duktiga på detta. Ett tips på en gratis limiter-plugin är George Yohngs W1 Limiter.


Tillbaka till mastering förstasidan