mastering

Mastering och att mastra
Mastering program

Vilka program ska man använda sig av vid mastering? Det finns en hel uppsjö av program på marknaden som du kan använda: Logic, Adobe Audition, Cakewalk, Protools och Cubase t.ex. Själv föredrar jag Cubase eftersom det finns så många användbara plugins till det plus att gränssnittet är väldigt rikt, mångsidigt och lättbegripligt. De flesta proffs använder dock Protools. Tänk bara på att Protools kräver speciell hårdvara. Det är mer än bara ett program, snarare en plattform för ljudredigering och ljudinspelning.

Vilket program som helst kan duga till mastering så länge det inte är skit bakom spakarna. ;) Det som gör allra störst skillnad är snarare vilka mastering-plugins du använder. Till Cubase finns en hel uppsjö med plugins.


Mastering plugins

Vilka plugins för mastering bör man då använda? Tja, smaken är som bekant som baken men det finns ett gäng plugins som rekommenderas av väldigt många. T.ex. använder proffsen mycket plugins från Universal Audio som finns till Protools. Men även Oxford har redskap för både mixning och mastering som är omtyckta av många ”vanliga” användare. Ett annat känt märke för mixning och mastering är Waves som har massor av olika redskap – allt från olika sorters kompressorer och EQ till mer originella effekter.

Vad behöver man då för plugins när man mastrar? Rekommenderat är att använda EQ, limiter, kompressor och dither. Kanske även mastringsreverb, deesser, exciter och stereo imaging.

Både som s.k. bundle VST (många olika funktioner inom samma märke) och som separata program finns några masteringsplugins som många användare är väldigt nöjda med. T-RackS, iZotope Ozone och Waves plugins är kanske de mest kända som används av hemma-mastrare.

Ozone innehåller EQ, reverb, loudness maximizer (en sorts slutstegs-limiter), exciter, multibandskompressor med inbyggd limitering samt stereo imaging. Det som är smart med Ozone är att den kan jobbar med olika band hela tiden oavsett vilken av de olika effekterna man använder. Du kan alltså isolera specifika frekvenser och jobba med dem separat för att verkligen rikta in dig.

T-RackS innehåller en kompressor, en multibandslimiter, en s.k. clipper, en EQ och en brickwall limiter. Självklart finns mängder med presets (förinställningar). T-RackS:s gränssnitt är rattbaserat, alltså all tweakning sker genom att man vrider på rattar. Ozone i sin tur är mer grafiskt med kurvor och staplar för den som föredrar det.


Tillbaka till mastering förstasidan