mastering

Mastering och att mastra
Hur mastrar man? – En fattig mans mastering


Är din budget snål och kunskaperna små? Vill du bara höja upp volymen till standard CD-volym utan att behöva förändra ljudet? Då kan den här metoden, som jag kallar för ”En fattig mans mastering” kanske vara till hjälp.

Gör så här:
  • Välj funktionen normalize och sätt värdet till noll. Detta kommer att göra att peakarna i ditt audiospår höjs upp, men inte längre än till noll.
  • Nu gäller det att få bort de värsta av peakarna. Välj en limiter (det går bra med någon standardlimiter t.ex. VST Dynamic som medföljer Cubase). Sätt den förslagsvis någonstans mellan -4 och -6. Vilket värde du bör välja beror på var merparten av dina peakar befinner sig. Du ska se att det händer någonting med filen. De spretiga topparna ska klippas av men det ska helst inte hända så mycket med själva mitten av spåret.
  • Normalisera återigen och sätt värdet till noll även denna gång. Nu kommer volymen att ha höjts men ljudet bör ha förändrats relativt transparent.
  • Denna metod lämpar sig allra bäst för musik med elektroniska spår (som ofta från början är ganska komprimerade) och låtar med få kanaler. Men prova gärna till allt möjligt.Tillbaka till mastering förstasidan